Judo Bond Nederland

District Noord-Holland

Nieuws

Stichting Topjudo Kenamju en Judo Yushi succesvol op NK teams
Na de successen van de jeugd, was het de beurt aan de senioren om de teamstrijd met elkaar aan te gaan in Nijmegen. In de hoofdklasse streed Stichting Topjudo Kenamju in de finale tegen Marhorokan/Slingerland en wist deze knap te winnen. Net als vorig jaar kroonden zij zich tot Nederlands Kampioen. Het damesteam van Stichting Topjudo Kenamju wist zich tevens te kronen als Nederlands Kampioen door te winnen van Topjudo Rotterdam. Het laatste eremetaal was er voor Judo Yushi. In een Noord-Hollands onderonsje tegen Kenamju 1 ging Judo Yushi er met de bronzen medaille vandoor.

Eremetaal op Nationale jeugdteamcompetitie (-12/-15 jaar)
Drie jeugdteams afkomstig uit Noord-Holland hebben medailles behaald op de nationale jeugdteamcompetitie dat plaatsvond in Nijmegen. Kenamju (-12) versloeg in een spannende finale JC Hercules en kroonde zich tot Nederlands Kampioen. Ook in de leeftijdsklasse -12 jaar behaalde Topjudo Amsterdam het eremetaal: het meisjesteam versloeg Team Coolen en eindigde hiermee op de derde plaats. Het meisjesteam (-15) van Ben Rietdijk verloor in de finale van Limburg en behaalde zilver. Het jongensteam (-15) van Judo Yushi won met 3-2 van Buel Sport en behaalde dit jaar het brons.

Geslaagde scheidsrechters judo niveau 2 en 3B
Tijdens de Open Beverwijkse sloten Maikel Frank, Daniele Maschietto, Thom de Caluwé en Daphne Tervelde hun scheidsrechtersopleiding niveau 2 af. Alle vier ontvingen het diploma, stropdas en bijbehorende scheidsrechtersbadge. Zij mogen nu wedstrijden leiden tot 12 jaar. Niek Zijlstra en Jimmy v/d Spree deden examen voor niveau 3B. Beide heren slaagden voor dit examen en ontvingen uit handen van Jenny Koster en Arian Noordzij hun nieuwe badge en bijbehorend diploma. Zij mogen nu ook wedstrijden leiden vanaf 12 jaar. Volgend seizoen vindt er weer een cursus plaats!

23 nieuwe clubscheidsrechters jiu-jitsu duo-systems
Zondag 21 mei werd er in Alkmaar een clubscheidsrechterscursus georganiseerd voor maar liefst 23 cursisten. Onder leiding van Bert Bras zijn alle kandidaten geslaagdMark Beentjes, Ingeborg en Liv Beezemer, Frank Beukers, Marinus Hamelink, Joost van der Heiden, Nathalie Metselaar, Etienne Monas, Ciske Niemeijer, Nienke Pronk, Noah Rolvink, Johan Selders, Fenno Uijldert, Rob Verboom, Marilyn Vlaar, David Vrasdonk, Job Weel, Sophie Wilbrink, Richard de Wit, Dillan Boesveld, Yvonne de Jong-van den Brandt en Stefan Vlieg ontvingen het certificaat en polo.

Vijf nieuwe jeugdscheidsrechters judo
Zaterdag 20 mei hebben vijf cursisten die een opleiding tot jeugdscheidsrechter volgden deze met goed gevolg afgerond. De opleiding bestond uit twee theoriedagen gevolgd door twee stagedagen. Op het Omring judotoernooi werden de kandidaten een laatste keer bekeken en ontvingen zij na afloop de scheidsrechtersbadge en JBN stropdas uit handen van cursusleider Arian Noordzij. Lars de Haan, Koen Spruit, Stefan Smit, Bjorn de Haan en Arno Groen mogen zich nu bij het judoscheidsrechterskorps voegen en jeugdwedstrijden tot 12 jaar leiden.

Negen geslaagde clubscheidsrechters jiu-jitsu fighting
Zondag 21 mei werd er in Schagen een cursus tot clubscheidsrechter gegeven. 'S ochtends was er intensief theorieles. Cursusleider Bert Bras – met assistentie van scheidsrechters Leo Visser, Addie van Eeuwen en Lucas Bras – behandelde grondig het wedstrijdreglement. In de middag konden de cursisten vier uur praktijkervaring opdoen. Sidney Boom, Amber Boutkan, Mike Mulder, Dillan Boesveld, Manon Visser, Rianne Toorenburg, Esther Kruidenier, Yvonne de Jong en Yasmina Hooijmans ontvingen hun scheidsrechterspolo en bijbehorend certificaat uit handen van Bert Bras.

Tycho van der Werff koninklijk onderscheiden
Afgelopen Koningsdag is Tycho van der Werff koninklijk onderscheiden als ridder in de orde van Oranje Nassau. Tycho ontving deze onderscheiding omdat hij al lange tijd actief is als vrijwilliger voor de JBN en ook voor district Noord-Holland. Hij heeft zich met name ingezet voor judoka's met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zo organiseerde hij workhops voor judoleraren en heeft hij de Special Needs Judo Foundation opgericht. Tevens heeft hij een classificatiesysteem ontworpen voor het aangepast judo zodat er eerlijker gestreden wordt. Dit systeem wordt inmiddels wereldwijd toegepast.

14 medailles op NK -18 & Bert Dollé geslaagd voor nationale licentie
Op 8 april vonden de Nederlandse Kampioenschappen -18 plaats in Leek. Er werden 14 medailles behaald door onze judoka's. Goud was er voor Emiel Jaring, Owen van Braam en Patrick Groot. Zilver werd behaald door Emilio Otte, Owen Dorlandt en Loek v/d Veld. Het brons was er voor Dion Blanck, Naut van Dam, Ryan Sijm, Nicky Garms, Daan v/d Heuvel, Joshlyn Supusepa, Blanca Uijtendaal en Yvette de Vos. Naast de prestaties van deze judoka's slaagde scheidsrechter Bert Dollé voor de nationale licentie en mag voortaan de felbegeerde oranje scheidsrechtersbadge dragen. 

Examens scheidsrechterslicenties aangepast judo
Tijdens het weekend van 1 en 2 april werd er in Beverwijk zowel een Europees als een nationaal judotoernooi gehouden voor mensen met een beperking, beter bekend als aangepast judo (AJ). Op deze toernooien deden een aantal scheidsrechters examen voor een hoger niveau binnen het aangepast judo. Op 1 april slaagden Ed van den Berg en Dennis Teunissen voor niveau 4, de nationale licentie. Op 2 april slaagde Arian Noordzij voor niveau 3A en slaagden Guido Wiegman en Johan Zoon voor niveau 3B. Meer weten over arbitrage binnen het aangepast judo? Klik dan hier.

Zilver voor juniorenduo op WK jiu-jitsu
Op de laatste dag van de wereldkampioenschappen voor junioren en aspiranten heeft het Nederlandse duo bestaande uit Eady Roelandschap en Job de Weel een zilveren medaille behaald. In Athene bereikte het duo de finale na winst op het Italiaanse en Belgische team. In de finale werd verloren van het Belgische duo waardoor zij genoegen moesten nemen met het zilver. Naast het WK behaalden meerdere jiu-jitsuka's eremetaal op het NK jiu-jitsu dat begin maart plaatsvond in Almere. Voor de volledige uitslagen van het afgelopen NK jiu-jitsu, klikt u hier.

Districtskampioenschappen -18 & teams pupillen A & B
19 maart vonden in Beverwijk de DK -18 en teams voor A & B pupillen plaats. Kenamju werd zowel kampioen bij de pupillen A als bij de pupillen B. Districtskampioen onder de 18 jaar werden Zico Valks, Mats Koolmoes, Marco Bruijn, Bruno van Beek, Owen Dorlandt, Rens Papadopoulos, Mike Vlaar en Patrick Groot. Bij de dames werden Joshlyn Supusepa, Esmee Kroon, Blanca Uijtendaal, Marit de Winter, Danae Schneider, Dagmar van Wonderen en Yvette de Vos kampioen van Noord-Holland. De beste vier hebben zich geplaatst voor het NK -18 op 8 april. Voor de volledige uitslagen klikt u hier.

Algemene ledenvergadering
Maandag 13 maart vond de algemene ledenvergadering plaats in Beverwijk. Tijdens de vergadering is afscheid genomen van plaatsvervangend bondsraadvoorzitter Alfred Maatman en van Hendrik Koppe die de portefeuille topsport binnen de bondsraad had. Voor deze functies zijn Robert van der Geest (plv. voorzitter) en Menno Lesterhuis (topsport) benoemd. Het districtsbestuur had twee vacatures beschikbaar en bestaat vanaf heden weer uit een volledig bestuur. Thijs Neuhaus en Frank Verharen zijn respectievelijk benoemd in de functie van breedtesport en in die van financiën. Bert Dollé werd herkozen tot voorzitter.

12 medailles op Bondskampioenschappen tot 15 jaar
Zaterdag 11 maart vonden de Bondskampioenschappen tot 15 jaar plaats in Tilburg. Elke beste vier van ieder district plaatsten zich voor dit kampioenschap. De Noord-Hollandse judoka's hebben 12 medailles behaald. Olivier Naert (-34kg), Dion Blanck (-42kg), Blanka Uijtendaal (-48kg) en Giolina Kolff (-57kg) kroonden zich tot Nederlands Kampioen. Het zilver was er voor: Luca Needham (-38kg), Mats Koolmoes (-50kg), Maria Medema (-32kg) en Ezra v.d. Krieke (-48kg). Het brons werd behaald door: Pepijn Beentjes (-34kg), Rik Peters (-60kg), Friso Schotanus (-66kg) en Daan v.d. Heuvel (+66kg).


Districtskampioenschappen pupillen A
Op 11 maart zijn de districtskampioenschappen pupillen B gehouden in Beverwijk. De vijf beste judoka's van iedere afdeling, die zich reeds eerder geplaatst hadden, konden in Beverwijk de strijd met elkaar aangaan om zich tot kampioen van het district Noord-Holland te kronen. De volgende judoka's zijn districtskampioen geworden: Marit Bolte (-21 kg), Liz Pieters (-24 kg), Tijn Zwiers (-27kg), Inno Loeber (-30 kg), Rover Keasberry (-34 kg), Luca-toni Ambrosino (-38 kg) en Dalin de Jong (-42 kg). Voor alle uitslagen en podiumfotos klikt u hier.

Uitslagen districtskampioenschappen -15 jaar
26 februari vond de DK -15 plaats. De eerste vier judoka's hebben zich geplaatst voor het NK -15 in Tilburg. De volgende judoka's zijn districtskampioen geworden: Olivier Naert (-34kg), Luca Needham (-38kg), Dion Blanck (-42kg), Aymen El Moubarik (-46kg), Mats Koolmoes (-50kg), Gabriel Melendez (-55kg), Rik Peters (-60kg), Friso Schotanus (-66kg), Daan v/d Heuvel (+66kg), Maira Medema (-32kg), Naomi Schilp (-36kg), Jeska de Groot (-40kg), Esmee Kroon (-44kg), Blanca Uijtendaal (-48kg), Elena Brink (-52kg), Giolina Kolff (-57kg) en Suze Meijer (-63kg). Voor alle uitslagen en podiumfoto's, klikt u hier.

Bijzondere promoties en uitslagen danexamens
Voorafgaand aan de DK -15 zijn er vier bijzondere promoties uitgereikt. Naut van Dam en Isabel Wiebers ontvingen de eerste dan omdat zij in 2016 Nederlands Kampioen werden onder 18 jaar. Melvin Schol werd Nederlands Kampioen in 2012 en en 2015 en ontving daarom zijn tweede dan. Een promotie naar vierde dan was er voor Neal van de Kamer. Hij werd Nederlands kampioen in 2011, 2013 en 2015. Zaterdag 25 februari vonden de danexamens voor 1e t/m 3e dan plaats. 35 kandidaten slaagden voor een dangraad, voor de resultaten klikt u hier.

Podiumplaatsen op NK kata in Beverwijk
Zaterdag 12 maart was district Noord-Holland gastheer van de Nederlandse katakampioenschappen. Verschillende Noord-Hollandse koppels hadden zich via de voorrondes geplaatst voor dit NK. In het katame-no-kata werden Tycho van der Werff en David Lefevere derde. In het ju-no-kata waren er twee podiumplekken voor Noord-Holland: Ruud van Zwieten en Koen Vermeule behaalden zilver. Brons was er voor Helen Homburg en Roeland Scholsberg. Tot slot behaalden Arian Noordzij en Jenny Koster medailles in twee kata: zilver in kime-no-kata en brons in het Kodokan goshin-jutsu.

14 medailles op Nederlandse Kampioenschappen -21
Op de Nederlandse Kampioenschappen onder 21 jaar dat op 11 februari plaatsvond zijn 14 medailles binnengehaald door de Noord-Hollandse judoka's; een goede prestatie! Yannick van der Kolk (-66kg) en Sebastiaan van Honschoten (-73kg) zijn Nederlands kampioen geworden. Door de volgende judoka's werd zilver behaald: Twan van der Werff (-66kg), Joris Hoedeman (-81kg), Kevin Snijders ( -73kg) en Pleuni Cornellise (-57kg). Het brons was er voor: Emiel Jaring (-55kg), Steven Kielman (-66kg), Tim Kuijpers (-90kg), Matthijs Snijders (+100kg), Isabel Wiebers (-48kg), Jorien Visser (-57kg), Jessica Gorissen (-63kg) en Yvette de Vos (-78kg). Namens district Noord-Holland van harte gefeliciteerd!

Cursus scheidsrechter judo en jiu-jitsu
District Noord-Holland is dit seizoen weer op zoek naar gemotiveerde judoka's en jiu-jitsuka's die het leuk vinden om wedstrijden te arbitreren. Voor jiu-jitsu start er een cursus clubscheidsrechter (niveau 1) die plaats zal vinden op 21 mei voor fighting en voor duo-systems op 11 juni. Meer informatie over de cursus clubscheidsrechter jiu-jitsu kunt u hier vinden. Voor judo start er een curus jeugdscheidsrechter (niveau 2) die plaats zal vinden op 5 en 12 maart a.s. in Haarlem. Voor meer informatie over de cursus jeugdscheidsrechter judo klikt u hier.

Nieuw judoreglement gaat per 1 februari in
Zondag 29 januari heeft een applicatiecursus plaatsgevonden voor scheidsrechter en coaches in verband met het wijzigen van het judoreglement. Henk Plugge (hoofd arbitrage) heeft alle nieuwe regels besproken en ook videobeelden getoond aan de aanwezige scheidsrechters, coaches en belangstellenden. De nieuwe regels die zijn opgesteld door de IJF zullen per 1 februari 2017 ingaan. De JBN conformeert zich aan deze wijzigingen. De regels zullen dus ook in Nederland gaan gelden per 1 februari. Een beknopt overzicht van de gewijzigde regels kunt u hier vinden.

Uitreiking districtsspelden voor Aarts Sport Lisse en uitslagen danexamens
Dit jaar vierde Aarts Sport Lisse haar 50 jarig bestaan. In mei ontvingen zij hiervoor al de JBN vlag uit handen van Ans van de Kerkhof namens de JBN. Tijdens de danexamens van 3 december werden oprichter Jan Aarts en eerste jiu-jitsu leraar Jan de Vreede in het zonnetje gezet door het districtsbestuur van Noord-Holland. Uit handen van Boy Prevos ontvingen de beide heren als eerbetoon een districtsspeld en een bijbehorende oorkonde. Na het uitreiken zijn de danexamens van start gegaan. Van de 24 kandidaten slaagden er 15. Voor de resultaten klikt u hier.

Uitreiking erepromotie Fred Schouten en geslaagden hogere danexamens
Op 27 november werd tijdens de Den Helderse kampioenschappen een erepromotie naar derde dan uitgereikt aan Fred Schouten. Fred ontving de derde dan uit handen van Bert Dollé en Boy Prevos namens het districtsbestuur en Warner Salomons namens de DGCJ voor zijn jarenlange verdiensten voor de judosport. Ook promoveerden een aantal judoka's naar een hogere dangraad tijdens de hogere danexamens van 20 november in Wijk bij Duurstede. Voor de vierde dan slaagden Martijn de Boer, Cees Hoebeke en Koen Vermeule. Voor de vijfde dan slaagde Roeland Scholsberg.


Districtskampioenschappen pupillen B

Op 6 november zijn de districtskampioenschappen pupillen B gehouden in Beverwijk. De vijf beste judoka's van iedere afdeling, die zich reeds eerder geplaatst hadden, konden in Beverwijk de strijd met elkaar aangaan om zich tot kampioen van het district Noord-Holland te kronen. De volgende judoka's zijn districtskampioen geworden: Bas Tuijn (-27kg), Christiaan Slaaf (-30kg), Markus Feddema (-34kg), Duco v/d Reek (-34kg), Brian Clara (-42kg), Mathieu Bakker (-46kg), Julian de Boo (-50kg), Nathan van Ommeren (-55kg) en Rudjani Cathalina (-60kg). Voor de volledige uitslagen en podiumfotos klikt u hier.


Budoveteranenmiddag
Op zaterdag 14 januari 2017 organiseert de nationale veteranenwerkgroep een budoveteranenmiddag in samenwerking met het district Noord-Holland bij budoclub Hajime in Alkmaar. De middag staat onder leiding van verschillende budodocenten (o.a. Mas Blonk, Robert Takken en Hans Belder). De ontvangst is vanaf 12.30 uur een de clinic zal starten om 13.15 uur. De kosten voor deelname bedragen €8 inclusief een consumptie. Bent u budoveteraan en wilt u graag meedoen aan deze middag? Bekijk dan hier de uitnodiging.


Afdelingskampioenschappen pupillen B
Afgelopen zondag 30 oktober zijn de afdelingskampioenschappen pupillen B gehouden in Anna Paulowna, Zaandam en Nieuw-Vennep. Voor de uitslagen kunt u hier klikken. De judoka's die bij de beste vijf van hun categorie behoren hebben zich geplaatst voor de Districts Kampioenschappen pupillen B. Er zullen zo'n 110 judoka's gaan strijden om de kampioenstitel. De wedstrijden zullen plaatsvinden in 'Sporthal Beverwijk', Van Loenenlaan 1 te Beverwijk. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur. Judoka's dienen in hetzelfde gewicht uit te komen als op de afdelingskampioenschappen.


Meerdere kampioenen op NK Senioren
Op 1 en 2 oktober vonden de NK senioren plaats in Almere. De Noord-Hollandse judoka's hebben goed kunnen presteren op dit nationale toernooi. Kampioen van Nederland werden: Tornike Tsjakadoea, Roy Schipper, Sam van 't Westende, Kim Akker, Michael Korrel en Karen Stevenson. Zilver was er voor: Twan van der Werff, Kevin Bakker en Dax Biesbrouck. Tot slot werd er nog brons behaald door: Yannick van der Kolk, Michelle ten Boske, Jorien Visser, Melvin Schol, Tobias Mol en Lisa Tempelaars. Naast deze judoka's hebben de Noord-Hollandse scheidsrechters Jenny Koster en Jans de Bruin ook goed kunnen presteren op dit toernooi.

Jenny Koster benoemd tot bondsridder
Voorafgaand aan de lotto NK judo in Topsportcentrum Almere is internationaal scheidsrechter Jenny Koster benoemd tot bondsridder met een gouden ereteken. De onderscheiding werd uitgereikt door Hendrik Koppe, namens de JBN. Jenny is sinds 2008 internationaal scheidsrechter en zet zich al jaren in als voorzitter van de District Scheidsrechters Commisssie voor het district Noord-Holland. Tevens zet Jenny zich al jaren in voor het G-judo, als nationaal G-judo scheidsrechter, maar ook als voorzitter van de nationale G-judo scheidsrechterscommissie.


Uitslagen Nationaal Kwalificatie Toernooi Eindhoven
10 en 11 september is het NKT gehouden. De beste zeven van iedere klasse plaatsen zich voor de Nederlandse Kampioenschappen. Het NK zal gehouden worden op 1 en 2 oktober in Almere. De volgende judoka's uit Noord-Holland hebben zich voor het NK geplaatst: Owen Corzilius, Yannick van der Kolk, Arjen van Dijk, Junior Degen, Jan de Wit, Dax Biesbrouck, Remo Smeer, Guus Clous, Timo Lesterhuis, Riff Ekelschot, Jorien Visser, Jessica Gorissen, Maud van Kempen, Romée den Hartog, Abigail Visser en Iris Benjamins. Koop hier uw tickets.


Open Noord-Hollandse jiu-jitsu EBo-battle kampioenschappen
Op zondag 16 oktober zal in de Sporthal van Beverwijk de Open Noord-Hollandse jiu-jitsu EBo-battle gehouden worden. De kampioenschappen zijn geschikt voor beginners vanaf acht jaar, gevorderden en masters. Afhankelijk van het niveau zal men een aantal series moeten demonstreren van het EBo-no-kata. Inschrijven kan tot uiterlijk 26 september via het inschrijfformulier dat te vinden is onder formulieren. De kampioenschappen zullen starten om 13.30 uur. Dit evenement is in verband met het geringe aantal inschrijvingen afgelast!


Eerste katatraining judo
Zondag 25 september vindt de eerste katatraining judo onder leiding van Mas Blonk (8e dan). Het thema dat behandeld zal worden is het ju no kata. De training is bestemd voor beoefenaars van kata in het algemeen, deelnemers aan katawedstrijden en is ook interessant voor kata judges. Het ju no kata zal uitgevoerd worden volgens de regels van de NGCJ. Basisvaardigheid van kata is een vereiste. De kosten zijn 5 euro en de training duurt van 10 tot 12 uur. De training wordt gehouden in de Dojo van Hajime: Vondelstraat 35, 1813 AA Alkmaar.

Applicatiecursus arbiters & coaches
Zondag 04 september zal de jaarlijkse applicatiecursus voor arbiters en coaches plaatsvinden. Voor arbiters van de JBN is dit evenement verplicht. Tijdens de applicatiecursus zullen allerlei zaken uit het reglement worden besproken. Zowel nieuwe als oude regels worden besproken. Aan de hand van videomateriaal worden verschillende situaties en interpretaties uitgelegd door een afgevaardigde van de NSCJ. De applicatiecursus zal plaatsvinden in Sporthal Beverwijk: Van Loenenlaan 1, 1945 TB Beverwijk.

Olympische Spelen: Judo (6-12 augustus 2016)
Van 5 tot 21 augustus zullen de Olympische Spelen plaatsvinden in Rio de Janeiro. Tijdens de Olympische Spelen zullen de Nederlandse judoka's in actie komen tussen 6 en 12 augustus. Ook judoka's afkomstig uit Noord-Holland zullen deelnemen. De wedstrijden zullen live op tv uitgezonden worden of zullen gestreamd worden via de NOS. De eliminatierondes en kwartfinales zullen tussen 15.00-18.00 uur (Nederlandse tijd) plaatsvinden. Het tweede deel zal plaatsvinden tussen 20.30-23.10 uur. Klik hier voor meer informatie over de deelnemende judoka's.

Zomervakantie
De zomervakantie vindt plaats van 18 juli t/m 28 augustus. Gedurende deze periode zullen er geen activiteiten door district JBN-NH ondernomen worden. De eerstvolgende activiteiten zullen in september plaatsvinden. Voor een overzicht van de activiteiten in seizoen 2016-2017 bekijkt u de agenda. Het bestuur van district Noord-Holland hoopt dat u een prettig seizoen achter de rug heeft en wenst u een goede zomervakantie toe. We zien u graag weer in het nieuwe seizoen.